Gradbena tehnologija

Usmerjenost v prihodnost

Koliko elektronike se skriva v modernih stavbah? Med njene najpomembnejše uporabnike spadajo nizkoenergijski senzorji, brezžični komunikacijski sistemi, hišni avtomatski sistemi in moderni osvetlitveni sistemi.

 

Popolnoma avtomatizirana zaščita pred vodnim kamnom v domači vodovodni napeljavi

Trda voda pušča obloge na ploščicah, armaturah in steklenih površinah. Popolnoma avtomatizirana zaščita pred vodnim kamnom v domači vodovodni napeljavi to preprečuje s tem, ko iz trde vode ustvarja mehko. Voda teče skozi dve elektrodi, ki sta priključeni na električno napajanje. Ustvarijo se električna polja, t. i. elektrolizni impulzi, ki spremenijo strukturo apnenčevih kristalov in s tem preprečujejo usedline. Elektronsko krmiljenje, ki ga je razvilo podjetje Kontron Electronics , generira te elektronske impulze. Touch-Display na osnovi modernih procesorjev Cortex-A in sistema Embedded Linux omogoča enostavno inicializacijo, nastavitev parametrov, zagotavlja funkcionalni prikaz in oddaljen prenos podatkov. 

 

Krmiljenje avtomatskih vrat

Avtomatska vrata so v današnjem času že nepogrešljiva. Uporabljajo se na letališčih, v bolnišnicah, bankah ali nakupovalnih centrih, če jih naštejemo le nekaj. Pogonske enote za avtomatska vrata dinamično in nepretrgano regulirajo pogon vrat ter vse priključene senzorje. Ker je varnost ljudi na prvem mestu, krmilne enote podjetja Kontron Electronics izpolnjujejo zahteve glede maksimalne varnosti. Kompleksni testni postopki zagotavljajo skladnost z ustreznimi uredbami in na koncu omogočijo pridobitev certifikata TÜV. Ne glede na to, ali gre za steklene drsne stene, drsna vrata, vrtljiva vrata ali avtomatska vrtljiva vrata, vsaka vrata imajo svoj varnostni koncept in svoje zahteve glede krmiljenja. 

 

Krmiljenje za sisteme senčil

Inteligentni sistemi senčil z avtomatskimi časovniki in senzorji za zbiranje vremenskih podatkov so danes nepogrešljivi elementi v gradbeni tehnologiji. V vetrovnih in vremenskih pogojih se sistemi samodejno uvlečejo, da se ne poškodujejo. V sončnem vremenu in pri visokih zunanjih temperaturah pa se sistemi samodejno spustijo, da prostori v hiši ostanejo prijetno hladni. Sistem senčil se krmili preko hišne avtomatike ali ročnega upravljalnika.

Aplikacijo za elektronsko krmiljenje sistemov senčil, ki temelji na 7-palčnem zaslonu Touch-Display in procesorju i.MX6 Prozessor smo razvili v sodelovanju s strankami . Operacijski sistem je Embedded Linux . Tiskano vezje ima posebne vmesnike in priključke, celoten sklop pa je skupaj z zaslonom Touch-Display vgrajen v ohišje, ki ga je razvilo podjetje Kontron Electronics in je nameščeno v stenski plastični vtičnici. Ohišje ima na hrbtni strani več nakazanih odprtin, ki jih lahko predrete in skoznje udobno speljete kable. Celotna enota, ki so sestavljajo zaslon Touch-Display, krmilna enota in ohišje, je bila razvita za podometno namestitev.

Krmiljenje za armature za tekočine

Armature za tekočine,  npr. vodovodne pipe, so dandanes pogosto opremljene z infrardečimi senzorji, ki omogočajo aktivacijo brez dotika in pomagajo varčevati z vodo. Če gre pri uporabi le za sezonsko uporabo, na primer v hotelih, pipe pogosto dalj časa niso v uporabi. Zato je potrebno redno splakovanje, da se ne pojavi legionela in da past za vonj ostane operativna.

Podjetje Kontron Electronics je razvilo mikrokrmilnik za elektronsko krmiljenje infrardečih armatur za vodo in ocenjevanje senzorja. Tega lahko programirate tako, da določite, na kateri dan in kako dolgo naj voda teže v lijak. Mikrokrmilnik prevzame krmiljenje ventila za dovajanje vode. Da bi bilo njegovo delovanje zanesljivo, se napaja iz baterije. Mikrokrmilnik spremlja tudi stanje napolnjenosti baterije in skrbi za to, da se ventil odpre le takrat, ko baterija lahko zagotovi dovolj energije, da se ventil tudi zapre.

to top